De keuken was vroeger steevast het terrein van de vrouw. Maar ook mannen staan vandaag de dag graag achter de kookpotten.
De keuken wordt dan niet alleen gebruikt om te koken of te eten maar ook om na een drukke dag bij te praten, vrienden te ontvangen, huiswerk te maken of nog wat te ontspannen achter de laptop. Een echte leefkeuken dus.
Het kookeiland is daarbij voor veel mensen de ultieme droom.
Een eiland midden in de keuken waar je toestellen naadloos in verwerkt zitten en die daarnaast een zee aan plaats bieden voor al je keukenspullen.
Helaas is zo’n kookeiland niet voor iedereen haalbaar. Mits wat denkwerk en creativiteit, kan je van een kleinere keuken toch een aangename leefkeuken maken.
Toestellen en werkbladen kan je wegwerken achter schuifkasten zodat je meer ruimte hebt om te zitten. Kies voor een hoge en smalle tafel tegen de muur om aan te eten of een keukenblok aan 1 wand zodat je een groter ruimtegevoel creëert.
Vergeet bij een nieuwe keuken zeker ook het ecologisch aspect niet. Kies voor een keuken gemaakt uit duurzame materialen zoals FSC hout en natuursteen. Maar ook in de keuze van je keukentoestellen kan je het milieu een handje helpen: vaatwassers, ovens, magnetrons, diepvriezers: ze bestaan tegenwoordig allemaal in energiezuinige versies. Ga minsten voor een A-klasse toestel dus.
Het milieu en je energierekening zullen je dankbaar zijn.
De gemiddelde keuken gaat zo’n 10 à 15 jaar mee. Ben je toe aan een nieuwe keuken? Geef je ogen de kost bij vrienden en kennissen of doe inspiratie op via het internet. Eens je een idee hebt welk soort keuken je wenst, kan je vanuit je luie zetel je droomkeuken uittekenen in een 3D programma.
Ook in een keukenspeciaalzaak kan je je keuken laten uittekenen. Zo heb je meteen een beeld hoe je toekomstige keuken er zal uitzien.